Om oss

Vilda delikatesser från småländska skogar

- Efter en bra jakt vill man dela med sig, av dagens jakthistoria och naturligtvis av bytet. Förmodligen är det något nedärvt i våra jägargener. Genom Vilda Delikatesser delar vi med oss upplevelsen av riktigt välsmakande viltkött.

En jakthistoria
Historien om Vilda Delikatesser börjar i skogen där två unga jägare tar beslutet att börja sälja viltkött. När detta skrivs är viltköttförsäljning fortfarande en bisyssla vid sidan om vanliga jobb, anställd personal sköter leveranserna. Kanske är det för att jakten ska vara ett nöje och att det ska fortsätta vara kul att sälja vildsvinskebab på sommarens marknadsdagar.

Naturligt vilt
- Uppvuxna med söndagsmiddagar på älgstek så ville vi slå ett slag för en enastående naturresurs, säger Franz Jarl. Jag hoppas att ekologiskt viltkött också ökar förståelsen för jakten i våra skogar. 
- Det fina med viltkött är att du vet exakt var det kommer ifrån – från skogen där viltet kan leva fritt och beta som det behagar av foder som är helt naturligt utan tillsatser, tillägger kompanjonen Fredrik Johansson.

Njut av livet
- Att få gå ut en frostig morgon och släppa min älghund (namn), det är livet, säger Fredrik.
- Jakt är mycket mer än att skjuta. Men att avnjuta viltkött som jag själv tagit hem, tillsammans med ett gott vin och goda vänner, ja det sätter naturligtvis guldkant på tillvaron, säger Fredrik.

Vilda mattips
Båda två när en stor passion för matlagning och de är i gott sällskap med de jaktkamrater, familjemedlemmar och andra vänner som bidragit Vilda Delikatessers receptsamling.

- Ring oss så ger vi dig tips till din nästa festmåltid. Vi har alltid något spännande på gång, kanske något extra gott eller exklusivt vilt!

Köttets väg från skogen hem till dig.

Som jägare vet vi hur viktig hela hanteringen från skog till bord är. Viltet ska alltid besiktigas och hängmöras i kontrollerad temperatur. Efter styckning är smaken bäst bevarad i vacuumförpackat och styckfryst kött. 

Lokala leverantörer
Allt viltkött hamnar lyckligtvis inte i jägarnas egna frysboxar, en del blir istället omhändertaget av professionella viltslakterier. Köttet vi säljer är slaktat och styckat av erkänt duktiga leverantörer som godkändts av Livsmedelsverket. Vi tycker dessutom att det är trevligast att samarbeta med lokala leverantörer i Småland som vi kan ha en nära dialog med, eftersom det i slutändan också gynnar våra kunder.

I viltslakteriet
När slakteriet tar emot ett vilt, putsas först slaktkroppen från eventuella skottskador innan den får hänga i minst 40 dygnsgrader (t ex 4 dagar med gemonsnittstemperatur på 10 grader). Utan denna mörningsprocess blir köttet segt. Därefter inspekterar en veterinär kroppen. Är det vildsvin eller björn kontrolleras även resultat av trikinanalyser från Statens veterinärmedicinska anstalt. Den godkända slaktkroppen stämplas sedan med anläggningsnumret.

Metallröntgen
Vid styckningen fördelas detaljer som filé, stek och entrecôte för sig medan mindre bitar mals till färs. När köttet inspekterats en sista gång vacuumförpackas det och märks med datum. Hos vår leverantör röntgas varje förpackad produkt för att säkra att inga metallrester som bly finns kvar. Sedan påbörjas två dagars djupfrysning innan det levereras till Vilda Delikatesser.

Tina i kallvatten
Till sist, några tips när du beställer hos oss: Eftersom allt kött levereras fryst måste du räkna med att det ska tina flera timmar innan det kan anrättas – vi vill absolut inte att planeringen av din festmåltid ska spricka på grund av sådan miss. Bäst och snabbast är att låta det vacuumförpackade köttet tina i kallt vatten, det är en myt att kött ska tina långsamt. Kött ska ha rumstemperatur när det tillagas. Lycka till!